Katten Zaken
Voor een professionele en liefdevolle verzorging van uw kat 

Is de kattenvacht niet te warm in de zomer?

Met het stijgen van de temperatuur neemt ook het aantal verzoeken toe om de kat kaal te scheren, of op zijn minst de vacht flink uit te dunnen / te ontwollen. Tijd om die dikke winterjas uit te doen en een lekker kort modelletje aan te meten. Want, zo is het idee, veel te warm dat dikke vachtje. Hoe goed bedoeld het ook is, het wordt tijd om dit misverstand op te helderen. 

Zoals ik in een eerder blog schreef (Ontwollen van de kat? Een absolute no-go!) heeft de vacht een aantal belangrijke functies. De vacht bestaat  uit de dek- en wolharen en zorgt samen met de huid en het onderhuids vet voor isolatie. Zowel in de winter als in de zomer moet de lichaamstemperatuur van de kat op een constant peil van circa 39°C worden gehouden. En ook niet onbelangrijk, de vacht voorkomt verbranding van de huid door UV straling.

Als wij in de zomer met onze winterjas gaan rondlopen, zullen we het binnen de kortste keren warm krijgen en zal het lichaam moeite gaan doen om die warmte kwijt te raken. Exocriene zweetklieren, zweetklieren die op de huid uitmonden, voeren lichaamsvocht en warmte af. Het vocht op de huid verdampt en geeft ons zo verkoeling. 

Exocriene zweetklieren komen bij de kat uitsluitend voor in de voetzolen. Ze hebben een rechtstreekse verbinding met het oppervlak van de voetzolen. Het zweet dat hieruit vrijkomt, vaak bij opwinding en/of angst, bevat feromonen en laat zo een geurspoor achter. Bij de kat hebben deze zweetklieren geen thermoregulatoire functie.

Het behouden van de vacht, dus inclusief de wolharen, is noodzakelijk om de isolerende en beschermende werking uit te kunnen oefenen. Belangrijk is wel dat die vacht klitvrij blijft. 

Hoe de kat die warmte dan kwijtraakt? Heel simpel door zich te wassen. Als het speeksel op de vacht verdampt heeft dat net als zweten bij ons, een verkoelend effect. 

Laat je kat dus lekker met rust met warm weer. Zorg voor voldoende drinkwater, leg eventueel wat koude doeken weg en zorg ook in de tuin voor voldoende schaduwplekken. Vermijd opwinding door inspanning of angst en voorkom opsluiting in een warme ruimte (caravan, zolder, auto enz.). Hoog zomer is een bezoek aan de trimsalon  af te raden, ongeacht of je airco in de auto of in de trimsalon hebt. Zo een bezoekje is spannend en stress verhoogt het metabolisme, waardoor er meer warmte wordt aangemaakt die de kat dan ook weer kwijt moet. De lichaamstemperatuur stijgt snel, maar daalt langzaam. Een katvriendelijke trimmer zal bij een temperatuur boven de 25° de afspraak verzetten. Is het bezoek noodzakelijk, plan dan een bezoek vroeg in de ochtend als het nog fris is. 

Katten met witte oren en neus en katten met een dunne vacht moeten goed ingesmeerd worden met zonnebrandcrème om ze te beschermen. Ze hebben te weinig pigment (melanine) en missen beschermende haren om zich tegen de zon te beschermen. Let ook op binnenkatten die graag in de zon op de vensterbank liggen. Ook die kunnen verbranden. Smeer het liefst meerdere keren per dag, en gebruik een zonnebrandcrème voor dieren. De middelen die wij gebruiken bevatten te veel zink.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Stuur je vraag dan naar info@kattenzaken.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, of we beantwoorden je vraag in een volgend blog!


Katten Zaken
Roosendaal
27 mei 2020