Hoe verzorg je de vacht van jouw kat in Corona tijd?
Het is stil in de kattentrimsalon. In tijden van social distancing zoek je geen contact buiten de deur als het niet echt nodig is. En dat is precies waar de schoen wringt, want op dit moment is een bezoek aan de kattentrimsalon vaak wél nodig. Normaal gezien is deze tijd, de tijd dat de dikke en beschadigde wintervacht van de kat plaats maakt voor nieuwe haren, de drukste tijd in de trimsalon. De oude losse haren in de vacht zorgen in rap tempo voor klitten en pijnlijk vilt.
Nu we allemaal verplicht thuis zitten, kunnen we mooi aan de slag om de vacht van onze katten in goede conditie te houden. Hoe je dat doet lees je in een paar stappen hieronder.
Stap 1: zorg dat je over de juiste materialen beschikt
Op mijn website vind je in de shop de producten die je nodig hebt. Dit zijn een grof getande kam en een kleine slickerborstel. Verder raad ik het gebruik van een microvezeldoekje aan, dat heb je vast al wel in huis.
Stap 2: Inspecteer dagelijks de vacht van je kat op klitten
Dit inspecteren doe je door te voelen met je vingers en dan vooral op de huid! Vaak lijkt er op het oog niets aan de hand, maar als je dan met je vingers door de vacht gaat, blijken er beginnende klitten te zitten.
Probeer die dagelijkse controle op een vast moment op de dag te doen, en op een moment dat de kat daar voor open staat. Pluk de kat niet uit zijn schuilplaats, haal hem niet van de krabpaal, en stoor hem zeker niet tijdens het eten of rusten, maar kijk eens goed naar het gedrag van je kat. Katten zijn routinedieren en hebben zo een eigen programma van bezigheden. In dat programma hebben ze vaak ook nog wel tijd voor jou. Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank voor de tv, of, nu je thuis werkt, als ze om aandacht komen vragen en op je laptop gaan staan (herkenbaar?). Perfecte momenten om de vachtverzorging in te passen.
Stap 3: aan de slag
De kam
Ben je bij de vachtinspectie klitten tegengekomen? Beginnende klitten kun je vaak nog gemakkelijk met je vingers uitpluizen of met een grof getande kam er voorzichtig uit halen. Gebruik de bovenste 2 tanden van de kam en doe dit met beleid, stukje voor stukje. Als de klit eruit is, kam de plaats waar de klit zat dan nog even na. Zo weet je zeker dat alles eruit is.
De slickerborstel
In de ruiperiode, die nu al weer begint, mag je de slickerborstel 1x per week gebruiken. De slickerborstel die ik gebruik heeft een houten greep, kunststof grepen maken de vacht vaak statisch. Het doel van de slickerborstel is het weghalen van losse haren. Dit doe je door in korte halen, licht over de vacht te gaan. Zet hierbij vooral geen kracht! Door kracht te zetten trek je nieuwe haren die nu groeien uit de vacht en dat is niet de bedoeling. Door haren in de groeifase uit te trekken, ontregel je de vachtcyclus, met als resultaat een voortdurende rui in plaats van een piek van haarverlies in de lente.
De microvezeldoek
De microvezeldoek heeft hetzelfde doel als de slickerborstel, alleen mag je deze onbeperkt gebruiken. Maak het doekje licht vochtig en strijk er mee over de kat. Het lijkt misschien wat vreemd om de kat te poetsen, maar als je naar de structuur van de microvezeldoek kijkt, zie je dat deze wel wat wegheeft van de structuur van de kattentong. Laat die kattentong nou net het meest vacht- en huidvriendelijke instrument zijn voor de vachtverzorging.
Nog even wat tips:
- Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je huis. Met het hoger zetten van de thermostaat, daalt de luchtvochtigheid in huis en de droge lucht heeft een nadelig effect op de vacht van de kat.
- Pluche dekentjes van de kat zorgen vaak voor een statische vacht. Vervang deze even door andere materialen.
- Is de kat de vachtverzorging beu, laat hem dan gaan. Op die manier blijft het prettig voor de kat.
- Vind je veel haren in huis? Dat klopt, de ruiperiode is begonnen. Dit is geen vachtprobleem, maar het kan voor problemen zorgen. Door het dagelijks inspecteren van de vacht voorkom je problemen. Tegen de haren in je huis is maar één remedie: stofzuigen!
Kom je harde opeenhopingen ofwel vilt tegen in de vacht, ga dan niet proberen om dit eruit te trekken of weg te knippen. Vaak is de huid van de kat in dit vilt getrokken, en heeft de kat pijn. Het komt zelfs voor dat de kat zelf aan het vilt trekt om van de pijn af te geraken, maar hierdoor beschadigt de huid. Schakel bij vilt daarom zo snel mogelijk een kat-, huid- en vachtvriendelijk trimmer in om dit te laten wegscheren.
Succes met de vachtverzorging. Pas goed op jezelf, elkaar en onze furry friends in deze roerige tijd!
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Stuur je vraag dan naar info@kattenzaken.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, of we beantwoorden je vraag in een volgend blog!
Katten Zaken
Roosendaal
23 maart 2020