De kat in de reismand - van gruwel naar gewenning
Het zien van de reismand is voor veel katten een reden om zich snel uit de voeten te maken en zich de eerst komende uren niet meer te laten zien. Herkenbaar? Lees dan vooral even door en leer hoe je het voor jou, de dierenarts en/of trimmer, maar vooral voor jouw kat een stuk prettiger maakt.
Katten zijn territoriale dieren en ze zijn gehecht aan hun eigen leefomgeving. Hier weten ze wat ze kunnen verwachten en hier voelen ze zich veilig. Om deze reden blijft jouw kat ook het liefste thuis tijdens een vakantie. Een kattenoppas aan huis is dan de beste optie. Het feit dat iemand anders dan zijn bakjes vult maakt voor jouw kat niet uit. Zo een vreemde blikopener is altijd nog beter dan in een reismand vele kilometers te moeten reizen naar een onbekende en daardoor voor de kat onveilige omgeving.
Ondanks het bovenstaande is het best mogelijk om jouw huistijger vertrouwd te maken met de reismand. Het beste is het om dit in de kittentijd te doen, om precies te zijn in de eerste 7 weken. Deze periode die we de inprentingsfase noemen, is cruciaal voor het leerproces van de kat. Alles wat de kat in deze periode leert, zal in de rest van het leven minder stress opleveren. Ga in deze periode dan ook met de kittens én de moeder op pad naar de dierenarts en trimmer. Vanaf ongeveer 4 weken is dit mogelijk. Een katvriendelijke dierenarts en een katvriendelijk trimmer zullen hier graag aan meewerken. Een relaxte kat is immers eenvoudiger te onderzoeken en behandelen. Het hoeven geen lange bezoekjes te zijn. Even op de behandeltafel en kijken naar oortjes en nageltjes en kammen met een babyborsteltje is voldoende.
Helaas krijgen de meeste katten niet zo een voorbeeldige opvoeding. Het merendeel wordt met een week of 7 al van hun moeder gescheiden. Het levert veelal angstige en stressgevoelige katten op. Hoe je deze katten toch vertrouwd maakt met de reismand en de autorit, lees je in het volgende stappenplan van het Kattengedragsadviesbureau (KGA) "Uw kat trainen voor een bezoekje aan de dierenarts".
Wil het met dit stappenplan ondanks al je goede zorgen en geduld niet lukken, en blijft jouw kat extreem angstig in de mand, auto of op de behandeltafel, vraag dan aan jouw dierenarts om angstremmende medicatie voor te schrijven.
Als laatste nog even dit. Nu jouw kat zonder problemen in de reismand met de auto naar de katvriendelijke dierenarts en -trimmer gaat is er nog één ding van belang. Jij! Ben jij stressgevoelig of angstig voor wat er te gebeuren staat? Geef dit dan aan bij de behandelaar. Doe een stapje terug en laat het aan de professional over. Blijf kalm en ga je kat niet troosten wanneer zij miauwt of blaast. Een kat wil niet getroost worden, maar heeft een eigen manier om hier mee om te gaan.
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Stuur je vraag dan naar info@kattenzaken.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, of we beantwoorden je vraag in een volgend blog!
Katten Zaken
Roosendaal
16 november 2020