Katten Zaken
Voor een professionele en liefdevolle verzorging van uw kat 

Waarom sluiting van de trimsalon het welzijn van katten schaadt

Gebit kat

Vorige week werd in het veiligheidsberaad besloten dat trimsalons dicht moeten. Met verbazing en boosheid over dit besluit heb ik mijn salon gesloten. Nu, bijna een week verder, zijn die gevoelens nog even sterk, zo niet sterker, want een sluiting van de trimsalon heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van het dier.

Naast dierenartspraktijken (die gelukkig wel open mogen blijven) zijn trimsalons een belangrijke schakel in de huisdieren gezondheidszorg. Veel eigenaren zijn zich er namelijk niet van bewust dat een slechte vacht een symptoom kan zijn van een medische aandoening of een lichamelijk ongemak. In plaats van rechtstreeks naar de dierenarts te gaan, wordt een afspraak bij de trimsalon gemaakt. Juist in de trimsalon wordt bij een vermoeden van onderliggende medisch problematiek het advies gegeven om contact op te nemen met de dierenarts. Hoe belangrijk dit advies is blijkt wel door terugkoppeling van mijn klanten die dit advies opvolgden. Uit de dierenartsbezoeken volgden diagnose van o.a. patella luxatie, nierfalen, gebitsaandoeningen, FIP, artrose en hartproblemen.

Andersom werkt het net zo. Dierenartsen, veelal de katvriendelijke, verwijzen door naar mij als trimmer. Naast het verhelpen van de vachtproblemen hebben trimmers vooral een adviserende rol naar de eigenaar. Door een juiste vachtverzorging, gebruikmakend van geschikte materialen, kan veel pijn door klitten en vilt worden voorkomen.

Tot en met 19 januari zijn de trimsalons verplicht gesloten. Blijven de besmettingscijfers hoog, dan bestaat de kans dat we nog langer gesloten moeten blijven en katten nog langer onnodig pijn lijden.

Ik begrijp dat de huidige corona maatregelen nodig zijn om verspreiding van het virus te voorkomen en zo de zorg voor patiënten toegankelijk te houden. Ik begrijp echter niet dat de zorg voor dieren hierdoor op de tocht komt te staan. De Wet dieren, die in 2013 werd ingevoerd, voorziet erin dat inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs noodzakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd. Met sluiting van de trimsalons wordt de toegang tot de zorg ontzegd en het welzijn van het dier komt hierdoor ernstig in het gedrang.

Vakverenigingen spannen zich op dit moment in om heropening van de trimsalons te bewerkstelligen. Laten we hopen dat we snel groen licht krijgen. In de tussentijd, zorg goed voor jezelf, elkaar én je kat. 

Katten Zaken
Roosendaal 
28 december 2020