Ontwollen van de kat? Een absolute no-go!

feb 18, 2020

Ontwollen is een trimtechniek die we zien bij het hondentrimmen. Het is een behandeling waarbij tijdens de rui de loszittende wolharen uit de vacht worden gehaald. Omdat de hond zelf niets aan vachtverzorging doet, is een regelmatig bezoek aan de hondentrimsalon geen overbodige luxe. Door middel van de was- en blaasmethode wordt de hond op vacht- en huidvriendelijke wijze door de rui geholpen.

In tegenstelling tot de hond verzorgen katten zichzelf uitstekend. Maar liefst 25-30% van de tijd is de kat bezig met zijn verzorging. Tijdens het wassen worden parasieten, vuil, vet, dode huidcellen en los zittende haren met de kattentong opgelikt. Ontwollen, het weghalen van losse oude wolharen zoals bij de hond is dus niet nodig, want de kat doet dit zelf.

Naast het feit dat ontwollen niet nodig is, is het ook nog eens zeer schadelijk voor de huid en vacht. De kattenvacht heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen van de huid, behouden van de lichaamstemperatuur en het transporteren van vocht en talg. Door de onderwol weg te halen kan de vacht zijn normale werking niet uitoefenen.

Maak daarom geen gebruik van materialen zoals de Furminator, Furflex, coat king, een fijn getande kam, rubberen handschoen of soortgelijke materialen. Je haalt niet alleen de losse oude wolharen weg, maar je trekt tevens de groeiende gezonde haren uit de haarzakjes. Doordat de nuttige wolharen zijn uitgetrokken, zal de huid dit gemis onmiddellijk herstellen met het produceren van nieuwe haren; de start van een nieuwe verhaarcyclus. Gewoonlijk verloopt dit proces gefaseerd, waardoor er geen hiaat ontstaan, maar door het ontwollen zie je een verandering in dit proces. In plaats van een piek in haarverlies in de lente / zomer kun je het gehele jaar door de stofzuiger binnen handbereik houden vanwege een permanente rui.

 Laat de kattenvacht daarom met rust. Kunnen jij en je kat genieten van een verzorgingsmomentje samen? Pak dan een licht vochtig microvezeldoekje en wrijf hiermee over de kat. Zo haal je alleen de losse haren uit de vacht. Eigenlijk net zoals de kattentong, en daarmee uitermate katvriendelijk. Want laten we eerlijk wezen, hoe zou je kat zich voelen als zijn haren worden uitgetrokken?

Kan jouw kat zijn vacht niet zelf onderhouden, door ziekte, lichamelijke problemen gerelateerd aan ras, overvloedige vacht, obesitas, pijnlijke gewrichten of gebitsproblemen, dan moet je een handje helpen. Dit doe je door de vacht dagelijks te inspecteren en problemen direct aan te pakken. Beperk je tot het verwijderen van klitten. Beginnende klitten kun je voorzichtig met je vingers of de eerste tanden van een grove kam uitkammen. Ga niet dagelijks kammen of borstelen, dit heeft hetzelfde effect als ontwollen.

Ontstaat er ondanks je goede zorgen toch vilt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een kat-, huid- en vachtvriendelijk trimmer. Vilt is alleen nog weg te scheren. Ga zeker niet aan de slag met een schaar. De dunne en soepele kattenhuid is vaak in dit vilt getrokken, en voor je het weet knip je in de huid. Hoe je een geschikte trimmer vindt, lees je in mijn blog “Katvriendelijk trimmen, wat is het en hoe vind je een katvriendelijke trimmer?”

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Stuur je vraag dan naar info@kattenzaken.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, of we beantwoorden je vraag in een volgend blog!

Katten Zaken

Roosendaal

18 februari 2020

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag
op afspraak

Contact

Boulevard 142
4701EZ Roosendaal

info@kattenzaken.com

+31 (0) 6 47 30 33 14

KvK: 70730164

BTW: NL001806251B44

Bel me terug

Webdesign Visual4All