Katvriendelijk trimmen, wat is het en hoe vind je een katvriendelijke trimmer?
Katten trimmen wordt steeds bekender. Daar waar mensen eerst geen idee hadden dat het überhaupt nodig is, komen er steeds meer salons die katten trimmen. Dat is mooi, maar hoe weet je nu dat je een geschikte salon hebt gekozen, waar ze jouw kat begrijpen, juist hanteren en waar ze jou geen onnodige, of zelfs schadelijke behandelingen proberen te verkopen? En last, but not least, hoe vind je dan zo een katvriendelijke trimmer? We gaan het je uitleggen.
Laten we eerst maar eens kijken naar het begrip “katvriendelijk”. Wat is dat eigenlijk? Is dat als de trimmer veel tegen de kat praat? Of dat de trimmer de kat veel over het lichaam aait, of lekker met de kat kroelt? Nou dat is zeker niet altijd katvriendelijk.
Om katvriendelijk te werken moet je weten hoe je de kat hanteert, hoe je stress, angst en pijn herkent en daarop anticipeert. Dit vergt de nodige kennis over kattengedrag.
Katten worden door veel trimmers en dierenartsen nog steeds hetzelfde benaderd als een kleine hond. Juist door die handelswijze zien we veel angstige en zelfs getraumatiseerde katten in de salon die zich moeilijk laten kammen. Te vaak zie je dat katten worden gefixeerd of met dwangmiddelen worden behandeld. Een kat op tafel vastklemmen met behulp van een extra paar handen kan de klus wel klaren, maar maakt niet dat de kat een volgende keer gaat meewerken of vachtbehandeling thuis gaat waarderen. Als er twee woorden belangrijk zijn voor katten, dan zijn dat voorspelbaarheid en beheersbaarheid. Zodra je de kat aanlijnt, fixeert, muilkorft, opsluit in een waskooi, waszak of droogkast, maak je de situatie oncontroleerbaar voor de kat en zal zij stress ervaren en/of zich verzetten.
De volgende middelen en handelingen zijn katonvriendelijk:
De kat in een houding manipuleren. De kat heeft geen controle en ervaart dit als bedreigend.
De kat bij het nekvel pakken. Dit is pijnlijk voor de kat.
Muilkorven en oorbanden. Je ontneemt de kat zijn zicht en/of gehoor, en daardoor maak je de gebeurtenis onvoorspelbaar.
Waskooien en waszakken. Wassen is sowieso katonvriendelijk en vaak niet nodig. De kat kan dat namelijk prima zelf. Shampoo en conditioner hebben zij niet nodig. Een katvriendelijk trimmer wast alleen als er een medische indicatie is of in een noodgeval.
Föhns en droogkasten. Beide maken veel geluid/lawaai. In een droogkast wordt een kat ook nog eens opgesloten.
Armbescherming bij de trimmer. In armbescherming van trimmers zit vaak nog de angstgeur van eerdere katten in de salon. De bescherming moet voorkomen dat de trimmer bijt- of krabwonden oploopt tijdens zijn werk. Een katvriendelijk trimmer zal geen agressieve katten behandelen, maar kijken wat die agressie veroorzaakt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een medische aandoening, pijn of stress en zal er een bezoek aan de dierenarts moeten worden gebracht.
Je weet nu dat het belangrijk is dat de kat controle over de situatie moet hebben en dat je dit bereikt door keuzemogelijkheden en voorspelbaarheid. Hoe vind je dan de juiste kattentrimmer?
Trimmer is een vrij beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich trimmer mag noemen en een trimsalon kan beginnen. Er zijn wel trimverenigingen waar trimmers gediplomeerd moeten zijn voor ze toegelaten worden, maar meestal wordt met gediplomeerd het hondentrimdiploma bedoeld. Voor een vermelding katten-, konijnen- en/of caviatrimmer wordt vaak niet gekeken of de trimmer over de juiste papieren en kennis beschikt. Er zijn zelfs schriftelijke thuisstudies voor kattentrimmen. Mensen die deze met goed gevolg afleggen beschikken over geen enkele praktijkopleiding, maar kunnen wel gewoon aan het werk.
Dan zijn er natuurlijk nog allerlei lijstjes op internet met kattentrimsalons. Hoe betrouwbaar zijn die dan? Op zo een lijstje komen is niet zo moeilijk. Je betaalt contributie en je staat erop. Dit zegt ook niets over de kwaliteit van de kattentrimmer.
Hoe vind je dan een geschikte salon voor jouw kat?
Google eens op katvriendelijke trimsalon en bekijk de website en social media van dat bedrijf. De foto’s geven je een eerste indruk over de salon. Hoe ziet de salon eruit? Is het er netjes en schoon? Is de omgeving prikkelarm (geen radio’s of felle verlichting)?
Welke materialen worden er gebruikt? Zie je katonvriendelijke materialen zoals hierboven beschreven, blijf er dan weg!
Kijk op de website welke opleiding de trimmer heeft gevolgd en of er nog regelmatig na- en bijscholing wordt gevolgd, in het bijzonder nascholing over kattengedrag. Een serieuze trimmer investeert hierin en is transparant hierover.
Ga bij voorkeur naar een salon waar alleen katten worden getrimd. Het zicht op honden, of de geur van honden levert voor de meeste katten veel stress op. Het reukvermogen van de kat is veel groter dan dat van ons. Dat wij geen geur van honden ruiken, wil niet zeggen dat de kat ze ook niet ruikt.
Nog niet overtuigd? Neem dan contact op met de trimsalon en vraag of je eerst gratis kennis kunt maken met de trimmer en de trimsalon kunt bekijken, voordat je je kat meeneemt.
Met bovenstaande tips zal het je zeker lukken om een fijne trimsalon voor jou en je kat te vinden.
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Stuur je vraag dan naar info@kattenzaken.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op, of we beantwoorden je vraag in een volgend blog!
Katten Zaken
Roosendaal
19 januari 2020